Κυρ29012023

Τελευταία Ενημέρωση : Σάββατο, 11 Ιουλίου 2015, 16:01

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα Αρχική Οικονομία Διεθνής Οικονομία Άσμουσεν: Οι Ευρωπαίοι οφείλουν ένα «μπράβο» στην Ελλάδα


Άσμουσεν: Οι Ευρωπαίοι οφείλουν ένα «μπράβο» στην Ελλάδα

asmousen

"Μπράβο, κάτι είναι κι αυτό!", θα έπρεπε να πουν οι Ευρωπαίοι στην Ελλάδα, για τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που έλαβε τα τελευταία χρόνια, δηλώνει το μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πρώην υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Γιεργκ Άσμουσεν, σε συνέντευξή του στο περιοδικό "Stern".

"Θα πρέπει κανείς να σέβεται όσα κάνουν οι άλλοι. Από το 2009 έως το 2010 ελήφθησαν στην Ελλάδα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής (μέτρα λιτότητας) που αντιστοιχούν σχεδόν στο 5% του ΑΕΠ", τονίζει ο κ. Άσμουσεν, αλλά διευκρινίζει ότι ούτε αυτά αρκούν.

"Αν όμως αυτό το ποσοστό μεταφερθεί στα γερμανικά δεδομένα, θα σήμαινε περίπου 125 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα σε ένα χρόνο. Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε πραγματικές δυσκολίες σε κάθε κυβερνητικό συνασπισμό. Επομένως, πρέπει τουλάχιστον να πούμε: Μπράβο, κάτι είναι κι αυτό!", σημειώνει χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της Ευρώπης, ο Γερμανός τραπεζίτης εκτιμά ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα συνοχής. "Υπάρχει μια έκδηλη διάσπαση Βορρά - Νότου, που δεν την είχα βιώσει τα προηγούμενα 10 με 15 χρόνια. Θα πρέπει να την ξεπεράσουμε γρήγορα", τονίζει και εξηγεί ότι "ή τα κράτη θα προβούν σε ενοποίηση περαιτέρω πολιτικών πεδίων και θα εκχωρήσουν εθνική κυριαρχία ή η Ευρώπη θα διασπαστεί".

Ο ίδιος εκφράζει ανησυχία και σχετικώς με το ενδεχόμενο το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας να κρίνει αντισυνταγματικούς τους νόμους που ψήφισε η γερμανική Βουλή για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

"Σε περίπτωση ενός όχι από την Καρλσρούη θα εκλείψει ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της κρίσης", δηλώνει και σπεύδει να διευκρινίσει ότι δεν θέλει να δώσει συμβουλές στους ανεξάρτητους δικαστές, αλλά αν υπάρξει αρνητική απόφαση, "ο ΕΜΣ υπό τη σχεδιαζόμενη μορφή του θα ναυαγούσε".

Πηγή : ethnos.gr

Άσμουσεν: Οι Ευρωπαίοι οφείλουν ένα «μπράβο» στην Ελλάδα Περισσότερα

Ταξίδια

travel-3
Εξερεύνηση στην Ελλάδα & τον κόσμο

Υγεία

teline-2
Οι τελευταίες εξελίξεις στο τομέα της υγείας

Τεχνολογία

tech-9
Όλες οι εξελίξεις στο τομέα της τεχνολογίας

Ζωή & Στυλ

JA Teline IV
Ένθετα για καλύτερο τρόπο ζωής & στυλ

Ψυχαγωγία

e-13
Όλες οι εξελίξεις από το χώρο του θεάματος

Αθλητισμός

Αθλητικά
Όλα τα τελευταία νέα από τον χώρο του αθλητισμού