Δευ26022024

Τελευταία Ενημέρωση : Σάββατο, 11 Ιουλίου 2015, 16:01

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα Τεχνολογία Κατηγορίες Επιστήμες Το «σωματίδιο του Θεού» αποκαλύφθηκε


Το «σωματίδιο του Θεού» αποκαλύφθηκε

higs-bazone

Την ανακάλυψη ενός υποσωματιδίου, που έχει ιδιότητες συμβατές με αυτές που περιγράφει η θεωρία του μποζόνιου του Χιγκς, ανακοίνωσαν οι επιστήμονες του Cern.Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το ένα από τα δύο πειράματα που πραγματοποιούνται στον τεράστιο επιταχυντή σωματιδίων του Cern, το CMS, έχει δώσει τέτοια αποτελέσματα, τα οποία συνιστούν «ανακάλυψη».

Το σημαντικότερο στοιχείο είναι ένα «αποτύπωμα» που ανταποκρίνεται στο σωματίδιο του Θεού και αντιστοιχεί σε σωμάτιο βάρους 125,3 γκίγκαηλεκτρονιοβολτ (GeV), είναι δηλαδή 133 φορές πιο βαρύ από το πρωτόνιο στον πυρήνα του ατόμου.

Το ίχνος που εντόπισαν οι επιστήμονες είχε μία στις 3,5 εκατομμύρια πιθανότητες να εμφανιστεί, αν δεν υπήρχε το μποζόνιο του Χιγκς.

Οι ενδείξεις είναι πολύ ισχυρές για την ύπαρξη του μποζόνιου, ωστόσο οι επιστήμονες τονίζουν ότι θα χρειαστεί περαιτέρω πειραματικός έλεγχος των αποτελεσμάτων.

Με την ολοκλήρωση της παρουσίασης, το κοινό ξέσπασε σε παρατεταμένα χειροκροτήματα. Η στιγμή ήταν ιδιαίτερα συγκινητική για τον Πίτερ Χιγκς, ο οποίος διατύπωσε τη θεωρία της ύπαρξης του σωματιδίου, που ευθύνεται για τη δημιουργία μάζας στην ύλη.

Πρόκειται για ανακάλυψη-ορόσημο που θα καθορίσει τη μελλοντική επιστημονική έρευνα, ανεξάρτητα αν τελικά το σωματίδιο που ανακοινώθηκε σήμερα ονομαστεί μποζόνιο του Χιγκς ή κάπως αλλιώς.

Πηγή : newsbomb.gr

Περισσότερα

Ταξίδια

travel-3
Εξερεύνηση στην Ελλάδα & τον κόσμο

Υγεία

teline-2
Οι τελευταίες εξελίξεις στο τομέα της υγείας

Τεχνολογία

tech-9
Όλες οι εξελίξεις στο τομέα της τεχνολογίας

Ζωή & Στυλ

JA Teline IV
Ένθετα για καλύτερο τρόπο ζωής & στυλ

Ψυχαγωγία

e-13
Όλες οι εξελίξεις από το χώρο του θεάματος

Αθλητισμός

Αθλητικά
Όλα τα τελευταία νέα από τον χώρο του αθλητισμού