Παρ03022023

Τελευταία Ενημέρωση : Σάββατο, 11 Ιουλίου 2015, 16:01

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα Τεχνολογία Κατηγορίες Οικιακή Τεχνολογία Edision Pingulux, με το πολλά υποσχόμενο Spark λειτουργικό


Edision Pingulux, με το πολλά υποσχόμενο Spark λειτουργικό

pingulux front

EdisionPingulux, με το πολλά υποσχόμενο Spark λειτουργικό, αλλά και Enigma2 σε dualboot για τους ανήσυχους…Κάθε δέκτης που εμφανίζεται στην Ελληνική αγορά συνήθως μας απασχολεί μία έως δύο φορές «σε όλη την ζωή του». 

Η πρώτη μας ματιά, πέφτει επάνω του συνήθως με την κυκλοφορία στα καταστήματα, ενώ μία δεύτερη ευκαιρία την έχει σίγουρα μετά από μερικούς μήνες όταν έχει ωριμάσει το firmware και «κάνει» πλέον όλα αυτά που υπόσχεται η κατασκευάστρια εταιρεία. Η περίπτωση του Edision Pingulux από την πρώτη επαφή που είχαμε μαζί του, έδειξε ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση και μάλλον ακολουθεί  τα χνάρια ενός άλλου linux κουτιού (βλέπε «Dreambox»)  που ενώ βρίσκεται χρόνια στην αγορά δεν έφυγε ποτέ από τα φώτα της δημοσιότητας. Είναι λοιπόν ο Pingulux ένα Dreambox killer κουτί ? Αυτό θα το συμπεράνετε εσείς αφού σας πούμε πρώτα ότι ο δέκτης διαθέτει chipset της ST με απίστευτη εικόνα σε HighDefinition, 450MHz χρονισμό για πολύ γρήγορη λειτουργία, αρκετή μνήμη για να τρέχει τόσο το επίσημο λειτουργικό Spark όσο και Enigma2 σε dual boot για όλους εκείνους με Dreambox ανησυχίες και ποιοτική κατασκευή σε δύο αποχρώσεις (ασημί και μαύρο) για ταιριάζει σε κάθε σαλόνι.

pingulux back
Κατασκευή και δυνατότητες
O Edision Pingulux έχει compact ποιοτική κατασκευή με εσωτερικό τροφοδοτικό. Η πρόσοψη διαθέτει ένα πλαστικό καπάκι καθρέπτη που κρύβει πίσω του μία 4 ψηφίων LED οθόνη στην μέση, ενώ αριστερά βρίσκονται τα πλήκτρα ελέγχου του δέκτη. Το μοναδικό card reader της συσκευής βρίσκεται δεξιά από την οθόνη. Στην πίσω όψη υπάρχουν εκτός από την είσοδο IF input και το IF loop του δορυφορικού tuner, έξοδοι RCA για εικόνα και ήχο απλής ανάλυσης, HDMI για εικόνα υψηλής ανάλυσης, μία USB Α Host θύρα, RS 232 - 9 pin, Εthernet και διακόπτης διακοπής τροφοδοσίας. Αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Pingulux προορίζεται κυρίως για HD λήψη, θα καταλάβει για ποιο λόγο δεν ενσωματώθηκε έξοδος τύπου SCART η οποία θεωρήθηκε περιττή. Το τηλεχειριστήριο είναι πληθωρικό διαθέτοντας μάλιστα ειδικό πλήκτρο RC1/RC2 για απροβλημάτιστη χρήση ακόμα και αν διαθέτουμε δύο ίδιους δέκτες στον ίδιο χώρο. Στο εσωτερικό του Pingulux αίσθηση κάνει η ξεχωριστή πλακέτα του τροφοδοτικού, της Ethernet θύρας και του card reader. Σε περίπτωση λοιπόν βλάβης τροφοδοτικού ή Ethernet θύρας το service είναι πολύ εύκολο. Ανεμιστήρας δεν περιλαμβάνεται  γιατί πολύ απλά δεν χρειάζεται (σε 24ωρη λειτουργία ο δέκτης εμφανίζεται απλά ελαφρά ζεστός), ενώ το card reader της Conax μετατρέπεται σε multicam με plugin από το διαδύκτιο. Το tuner της συσκευής διαθέτει ιδιαίτερη ευαισθησία χωρίς όμως να υποστηρίζει blind scan.
pingulux wifi
Λειτουργία και λήψη
Ο Edision Pingulux έρχεται με φορτωμένο το βασικό του λειτουργικό που είναι το Spark. Ένα πολλά υποσχόμενο λειτουργικό το οποίο έχει φτάσει μέχρι στιγμής στην έκδοση 1.2.09 η οποία υποστηρίζει 3G USB stick για απευθείας σύνδεση στο internet μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας (χωρίς την ανάγκη ύπαρξης ADSL σύνδεσης, με beta drivers αρχικά για 3G USBmodem της Huawei), δυνατότητα αποθήκευσης των You Tube video στον σκληρό δίσκο, προσθήκη του γνωστού server "πικάντικων video" αλά You Tube και υποστήριξη Katrina IPTV. Στην προηγούμενη έκδοση είχε γίνει η πρόσθεση web browser (Opera) στην κατηγορία Internet, μαζί με τα Picasa, Shoutcast, YouTube και RSS. Υποστηρίζει επίσης USB δίσκο τόσο σε FAT όσο και σε NTFS, ενώ παίζει τα περισσότερα multimedia αρχεία (ακόμα και σε κέλυφος mkv) χωρίς όμως να υποστηρίζει ακόμα ελληνικούς υπότιτλους σε srt, κάτι που αναμένεται σε επόμενη αναβάθμιση. Στον τομέα του ήχου επιτυγχάνει downmix μόνο σε AC3 κανάλι ήχου, ενώ περνάει τον DTS ήχο στο HDMI για εξωτερικό αποκωδικοποιητή.  Μπορεί πολύ εύκολα να συνεργαστεί με ασύρματο πληκτρολόγιο (εμείς δοκιμάσαμε αυτό της Ritec που ενσωματώνει πληκτρολόγιο και touchpad) ώστε να γίνει εύκολη η ζωή μας τόσο κατά το  σερφάρισμα στο internet,  όσο και στις υπόλοιπες εφαρμογές. Τέλος όσον αφορά τις δικτυακές «ανησυχίες» δεν θα μπορούσε ως ένας σωστό κουτί που σέβεται τον χρήστη του να μην υποστηρίζει παρουσίαση καιρού (Οποιαδήποτε πόλη και πρόβλεψη 7 ημερών)  
spark internet
Στον τομέα της δορυφορικής λήψης υποστηρίζονται όλα τα DiSEqC πρωτόκολλα (1.0 – 1.1 – 1.2 – USALS) για σταθερό ή κινητό κάτοπτρο λήψης, ενώ διαθέτει για download έτοιμα settings από το internet server της εταιρείας. Δοκιμάσαμε τον Pingulux σε δύσκολες συνθήκες λήψης με χαμηλό SR μέχρι και 1200 και υψηλό 44950, ενώ καταφέραμε και κάναμε λήψη δύο SCPC καναλιών από τον ίδιο αναμεταδότη με πολύ μικρή διαφορά συχνότητας χωρίς κανένα πρόβλημα. Το tuner του εμφανίζεται ευαίσθητο λίγο παραπάνω από το τυπικό, κάτι που θα ικανοποιήσει κάθε χομπίστα της δορυφορικής.
pingulux keyboard
Η δικτύωση του Pingulux μπορεί να επιτευχθεί τόσο ενσύρματα (Ethernet 100Mbit) όσο και ασύρματα (μέσω WiFi USB stick). Η τελευταία αναβάθμιση διαθέτει drivers για τα πιο γνωστά chipset οπότε είναι εύκολο να βρούμε από την αγορά ένα stick για το σκοπό αυτό. Απλά θα πρέπει να τοποθετηθεί ένα USB αυτοτροφοδοτούμενο HUB ώστε να μπορέσουμε να συνδυάσουμε ασύρματο πληκτρολόγιο με ασύρματο WiFi USB stick για δικτύωση και USB σκληρό δίσκο για τις media δυνατότητες την ίδια στιγμή. Από την αναβάθμιση 1.02.07 που διατίθεται για online αναβάθμιση, υπάρχει υποστήριξη και 3G USB stick με beta drivers μόνο για Huawei USB modems. Αποδείχθηκε πολύ πρακτικό για ευκαιριακές συνδέσεις στο internet όπου δεν υπάρχει ADSL σταθερή σύνδεση.
pingulux web
Η ποιότητα εικόνας ακολουθεί την ποιότητα κατασκευής καθώς και την ποιότητα και σταθερότητα που παρουσιάζει το Spark λειτουργικό. Με Chipset ST το αποτέλεσμα στην HDMI έξοδο είναι απολαυστικό. Μία πολύ ισορροπημένη εικόνα με πάρα πολύ καλή  ευκρίνεια τόσο στα HD τηλεοπτικά προγράμματα  όσο και στα SD (στα οποία κάνει πολύ καλή δουλειά ο scaler) η οποία μάλιστα αγγίζει το scan των 1080p που υποστηρίζουν λίγοι δέκτες στην αγορά.

Επιπλέον Plugins είναι δυνατόν να κατέβουν από το internet και να ανέβουν στον Pingulux μέσω USB Stick το οποίο θα προετοιμαστεί κατάλληλα από τον χρήστη. Όλα τα γνωστά emu για το internal cam είναι συμβατά και λειτουργούν απρόσκοπτα στο Spark λειτουργικό με την προϋπόθεση της ενεργοποίησής τους από το menu με τα πρόσθετα.
Ο δέκτης έχει ενεργή την FTP λειτουργία για όποιον θέλει να επικοινωνήσει μαζί του δικτυακά, ενώ δεν υποστηρίζει ακόμα web interface για τον απομακρυσμένο έλεγχό του. (κάτι που αναμένεται...σε επόμενο firmware update).

…και Enigma 2 για όσους θέλουν να ασχοληθούν.
O Edision Pingulux είναι από τους λίγους δέκτες που υποστηρίζει επίσημα multiboot. Αυτό σημαίνει ότι ο χρήστης μπορεί να έχει σε ένα κομμάτι της μνήμης το σταθερό και ταλαντούχο Spark για καθημερινή χρήση και σε ένα δεύτερο μέρος το ήδη υπάρχον αρκετά ανεπτυγμένο Enigma 2 για ενασχόληση. Το Enigma 2 έχει αρκετά χρόνια στην αγορά έχοντας υποστεί αρκετές βελτιώσεις. Λόγω του ανοιχτού κώδικα αρκετές ομάδες ανάπτυξης λογισμικού παρουσιάζουν κάθε μήνα images τα οποία αποτελούν μετάλλαξη του πηγαίου κώδικα.  Η  αλλαγή μεταξύ των δύο λειτουργικών στον Pingulux επιτυγχάνεται πολύ εύκολα πλέον μέσα από το menu κάθε λειτουργικού. Αρκεί η επιλογή του boot με το άλλο λειτουργικό στην επόμενη επανεκκίνηση του δέκτη.
pingulux enigma 1
Εμείς δοκιμάσαμε μία διανομή με όνομα NeuProLux με μία πολύ εντυπωσιακή έναρξη και όμορφο skin κατά την λειτουργία του. Ο δέκτης τρέχει το Enigma 2 λίγο καλύτερα από ένα Dreambox 800 (ο οποίος διαθέτει επεξεργαστή 300MHz), ενώ το remote control ακολουθεί κανονικά τις γνωστές λειτουργίες. Ο χρήστης μπορεί να ασχοληθεί όσο θέλει με το λειτουργικό , ακόμα και να το εγκαταστήσει από την αρχή έχοντας την σιγουριά της λειτουργίας του Spark ανά πάσα στιγμή. Ότι ακριβώς γνωρίζουμε για το Enigma 2 υποστηρίζεται κανονικά και εδώ χωρίς κανένα περιορισμό. Ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό είναι σαν αν έχει κάποιος δύο δέκτες σε ένα κουτί.
pingulux enigma 2
O Pingulux της Edision πραγματικά μπορεί να χαρακτηριστεί ως αποκάλυψη στην αγορά της δορυφορικής. Με μία πάρα πολύ καλή τελική τιμή και μεγάλη εγγύηση από την Ελληνική αντιπροσωπεία, ο χρήστης απολαμβάνει ένα media player και ένα σύγχρονο δορυφορικό δέκτη HD με την δυνατότητα να κάνει και το χόμπι του δοκιμάζοντας και Enigma 2. Ένα δέκτη με απόλυτα αθόρυβη λειτουργία (λόγω της έλλειψης ανεμιστήρα) και ιδιαίτερη φινέτσα που προσφέρεται σε μαύρο και ασημί χρώμα για κάθε σαλόνι.   
pingulux enigma 3
Περιμένουμε να δούμε και άλλα πράγματα από το πολλά υποσχόμενο λειτουργικό Spark.

Πηγή : sat.gr

Περισσότερα

Ταξίδια

travel-3
Εξερεύνηση στην Ελλάδα & τον κόσμο

Υγεία

teline-2
Οι τελευταίες εξελίξεις στο τομέα της υγείας

Τεχνολογία

tech-9
Όλες οι εξελίξεις στο τομέα της τεχνολογίας

Ζωή & Στυλ

JA Teline IV
Ένθετα για καλύτερο τρόπο ζωής & στυλ

Ψυχαγωγία

e-13
Όλες οι εξελίξεις από το χώρο του θεάματος

Αθλητισμός

Αθλητικά
Όλα τα τελευταία νέα από τον χώρο του αθλητισμού