Κυρ24092023

Τελευταία Ενημέρωση : Σάββατο, 11 Ιουλίου 2015, 16:01

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα Τεχνολογία Κατηγορίες Μεταφορικά Μέσα Ένας απίστευτος καθρέφτης που εξαλείφει τα τυφλά σημεία


Ένας απίστευτος καθρέφτης που εξαλείφει τα τυφλά σημεία

HicksMirror1

Από τότε που ο Ray Harroun κατά τη διάρκεια του εναρκτήριου αγώνα "Ινδιανάπολη 500" το 1911, πρωτοέβαλε έναν καθρέφτη στο αυτοκίνητό του ώστε να μπορεί να βλέπει τι υπήρχε πίσω του, μέχρι και σήμερα, οι οδηγοί είχαν να ασχοληθούν με το τυφλό σημείο που ο καθρέφτης δεν μπορεί να προβάλει.

Πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες προσφέρουν κάμερες και ραντάρ, για να παρακολουθούν εκείνο το σημείο, αλλά ένας νέος καθρέφτης που αναπτύχθηκε από έναν καθηγητή του Πανεπιστημίου  Drexel, θα μπορούσε να προσφέρει μία εκπληκτική θέα και ασφαλέστερη οδήγηση χωρίς ηλεκτρονικά.Κάτι τέτοιο είναι πιο κοντά από ποτέ.

Οι καθρέφτες στην πλευρά του οδηγού (πλαϊνοί καθρέφτες) κάθε σύγχρονου αυτοκινήτου έχουν ένα οπτικό πεδίο περίπου 15 έως 17 μοιρών γωνία, προσφέροντας έτσι ένα στενό κομμάτι του τι συμβαίνει πίσω από το αυτοκίνητο. Είναι αρκετά εύκολο να βάλει κάποιος έναν καθρέφτη με καμπύλες για ένα ευρύτερο οπτικό πεδίο, όπως και καθρέφτη καμπίνας για τους επιβάτες, αλλά η καμπύλη διαστρεβλώνει την εικόνα και είναι ο λόγος που τέτοιου είδους καθρέφτες έχουν πάνω προειδοποίηση ότι αντικείμενα και άνθρωποι είναι πιο κοντά από ό, τι φαίνονται.

HicksMirror2

Τα τυφλά σημεία παραμένουν ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τους οδηγούς. Μία μελέτη του 2008 από το ασφαλιστικό ινστιτούτο για την ασφάλεια στις εθνικές οδούς στις Η.Π.Α. ,  εκτιμά ότι εάν όλα τα αυτοκίνητα ήταν εξοπλισμένα με κάποιο σύστημα παρακολούθησης για το τυφλό σημείο, το έθνος θα είχε γλιτώσει 457.000 ατυχήματα το χρόνο. Αλλά αυτά τα συστήματα έχουν αρχίσει να είναι στάνταρ εξοπλισμός προς το παρόν μόνο για πολυτελή οχήματα, και προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι παίρνει μέχρι και δύο δεκαετίες για ένα νέο χαρακτηριστικό ασφαλείας να εξαπλωθεί μέσα από την πλειονότητα των αυτοκινήτων στο δρόμο.

Ο Andrew R. Hicks, ένας καθηγητής μαθηματικών στο Drexel, κατέληξε σε μια συμβατική λύση που δεν απαιτεί βιντεοκάμερες. "Αντί να κάμψουμε-λυγίσουμε τον καθρέφτη σαν ένα κομμάτι χαρτί, λέει ο Χικς, σχεδίασα μια επιφάνεια που λειτουργεί σαν χιλιάδες μικροσκοπικές ντισκομπάλες, των οποίων οι αντανακλάσεις εστιάζονται από ένα νέο αλγόριθμο, έτσι ώστε κάθε αχτίδα φωτός να αναπηδά από τον καθρέφτη και να δείχνει στον οδηγό ένα ευρύ, αλλά όχι και τόσο παραμορφωμένο είδωλο της εικόνας πίσω του. "

Με τον ελαφρώς κυρτό καθρέφτη του καθηγητή Hicks, το οπτικό πεδίο του οδηγού επεκτείνεται έως και τις 45 μοίρες γωνία, χωρίς να αλλοιωθεί η εικόνα στα άκρα της.

Η πρόσφατα κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας εφεύρεση του Hicks προσφέρει μια σημαντική βελτίωση σε σχέση με τους σημερινούς καθρέφτες και  η ομοσπονδιακή νομοθεσία για την ασφάλεια των αυτοκινήτων στις Η.Π.Α. , καθιστούν απολύτως αναγκαία τα επίπεδα κάτοπτρα για τους οδηγούς. Αυτό σημαίνει ότι εκτός και αν ο νόμος αλλάξει, ο Hicks δεν θα μπορούσε να προσφέρει την εφεύρεσή του σε αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες ως στάνταρ εξοπλισμό. "Οι κανονισμοί στην Ευρώπη και την Ασία δεν είναι τόσο αυστηροί (λέει ο Hicks) και ορισμένοι επενδυτές έχουν έρθει σε επαφή μαζί μου για την παραγωγή του καθρέφτη ως αντικατάσταση, και το όφελος θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερο για τα μεγαλύτερα φορτηγά και τα λεωφορεία που συχνά αναγκάζουν τους οδηγούς να βασίζονται σε δύο καθρέφτες". Όποιο και αν είναι το μέλλον της εφεύρεσης του καθηγητή Hicks, έχει καταφέρει κάτι σπάνιο: να υπερδιπλασιάσει τη γωνία θέασης του τυφλού σημείου.

Περισσότερα

Ταξίδια

travel-3
Εξερεύνηση στην Ελλάδα & τον κόσμο

Υγεία

teline-2
Οι τελευταίες εξελίξεις στο τομέα της υγείας

Τεχνολογία

tech-9
Όλες οι εξελίξεις στο τομέα της τεχνολογίας

Ζωή & Στυλ

JA Teline IV
Ένθετα για καλύτερο τρόπο ζωής & στυλ

Ψυχαγωγία

e-13
Όλες οι εξελίξεις από το χώρο του θεάματος

Αθλητισμός

Αθλητικά
Όλα τα τελευταία νέα από τον χώρο του αθλητισμού