Κυρ29012023

Τελευταία Ενημέρωση : Σάββατο, 11 Ιουλίου 2015, 16:01

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα Διεθνή Κατηγορίες Μέση Ανατολή Κορυφώνεται η ένταση Τουρκίας - Συρίας


Κορυφώνεται η ένταση Τουρκίας - Συρίας

tourkia-tanks

Η Τουρκία έστειλε χτες ένα στρατιωτικό κομβόι αποτελούμενο από τριάντα οχήματα εφοδιασμένα και με εκτοξευτήρες πυραύλων στα σύνορά της με τη Συρία. Η αποστολή τους αποτελεί συνέχεια της δήλωσης του πρωθυπουργού της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι οποιαδήποτε απειλή εκ μέρους της Δαμασκού θα θεωρηθεί ως στρατιωτικός στόχος και θα τύχει της ανάλογης αντίδρασης.

Με τον τρόπο αυτό κλιμακώνεται η τουρκική πίεση προς τη Δαμασκό παράλληλα όμως και η ένταση ανάμεσα στις δυο γειτονικές χώρες έπειτα από την κατάρριψη την περασμένη Παρασκευή του τουρκικού αναγνωριστικού αεροσκάφους από τη Συρία.

Την ίδια στιγμή, η Δαμασκός σειόταν από την έκρηξη που έπληξε το δικαστικό μέγαρο της πρωτεύουσας. Η έκρηξη σημειώθηκε στο χώρο στάθμευσης του μεγάρου κι από αυτοκίνητο το οποίο ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά. Οι αρχές δήλωσαν πως τουλάχιστον 3 άτομα τραυματίστηκαν ενώ υπήρχαν πολλές υλικές ζημιές στα παρακείμενα αυτοκίνητα. Τα κρατικά μέσα απέδωσαν την ευθύνη για την ενέργεια στους αντάρτες, ενώ οι σχολιαστές εκτίμησαν πως με αυτήν την κίνηση οι δράστες θέλησαν να χτυπήσουν την καρδιά του μπααθικού καθεστώτος.

Υπενθυμίζεται πως τις δυο τελευταίες μέρες η πρωτεύουσα ζει έντονα την εξέγερση του λαού, καθώς γίνεται θέατρο εκρήξεων –τη μια σε ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι και την άλλη στο δικαστικό μέγαρο-, ενώ θεωρούνταν σχετικά ήρεμη. Σε ό,τι αφορά την υπόλοιπη χώρα, μάχες πραγματοποιήθηκαν σε πολλές περιοχές της Συρίας ανάμεσα σε καθεστωτικές δυνάμεις και εκείνες των ανταρτών. Οι αντάρτες ανέφεραν πως τουλάχιστον 20 άτομα σκοτώθηκαν. Συνολικά έχουν σκοτωθεί πάνω από 10.000, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ενώ οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης μετρούν τουλάχιστον 14.000 νεκρούς.

Γενεύη

Τα βλέμματα όλων πάντως είναι στραμμένα στη Γενεύη, όπου αύριο συγκαλείται σύνοδος με σκοπό την ειρήνευση στη Συρία με τη συμμετοχή των 5 μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα) της Τουρκίας, του Ιράκ, χωρών του Κόλπου, όχι όμως του Ιράν. Στη σύνοδο θα γίνει προσπάθεια ενίσχυσης του ειρηνευτικού σχεδίου του απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου στη Συρία, Κόφι Ανάν, που στόχο έχει το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης με τη συμμετοχή σε αυτήν και της αντιπολίτευσης.

Η ίδια η αντιπολίτευση δεν πρόκειται να αποδεχθεί την παρουσία του Μπασάρ αλ Ασαντ στη μεταβατική κυβέρνηση. Επίσης, υπήρξε και μια διάψευση εκ μέρους της Ρωσίας. Αρχικά είχε γνωστοποιηθεί πως η Μόσχα συμφώνησε στην απομάκρυνση του Ασαντ. Τελικά, όμως, ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, έσπευσε να διευκρινίσει την πάγια στάση της χώρας του, ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί καμία πρόταση που θα επιβληθεί από το εξωτερικό. Επίσης, καταδίκασε κι αυτή τη μορφή διπλωματίας που αφήνει να διαρρεύσουν στον Τύπο κείμενα που δεν είναι τελικά, όπως αυτό σχετικά με το σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο Λαβρόφ ακόμη τόνισε πως θεωρεί λάθος τη μη συμμετοχή της Τεχεράνης στη σύνοδο λόγω του ότι αποτελεί παράγοντα επηρεασμού στην περιοχή. Η Ρωσία αποτελεί έναν από τους πλέον σημαντικούς υποστηρικτές του Ασαντ λόγω των στενών σχέσεών τους τόσο εμπορικών όσο κι επειδή η Συρία φιλοξενεί και τη ναυτική βάση της Μόσχας στη Μεσόγειο.

Πηγή : agelioforos.gr

Περισσότερα

Ταξίδια

travel-3
Εξερεύνηση στην Ελλάδα & τον κόσμο

Υγεία

teline-2
Οι τελευταίες εξελίξεις στο τομέα της υγείας

Τεχνολογία

tech-9
Όλες οι εξελίξεις στο τομέα της τεχνολογίας

Ζωή & Στυλ

JA Teline IV
Ένθετα για καλύτερο τρόπο ζωής & στυλ

Ψυχαγωγία

e-13
Όλες οι εξελίξεις από το χώρο του θεάματος

Αθλητισμός

Αθλητικά
Όλα τα τελευταία νέα από τον χώρο του αθλητισμού